Ostali izvještaji

I  CULLEN International, Projekat Monitoring sektora telekomunikacija u zemljama Jugoistočne Evrope

 

Evropska Komisia je 2005. godine započela projekat ,,Monitoring sektora telekomunikacija u zemljama Jugoistočne Evrope”.

Ovdje možete preuzeti Report 4, Februar 2014.

II  ITU „Measuring the Information Society“

ITU (međunarodna Unija za telekomunikacioje) jednom godišnje objavljuje izvještaj o mjerenju informacionog društva pod nazivom „Measuring the Information Society“ koji je zasnovan na računanju IDI (ICT Development Index) i IPB (ICT Price Basket) na regionalnom i globalnom nivou. IDI je složen index kombinovan od 11 indikatora koji su grupisani u tri podindeksa: podindeks pristupa, podindeks upotrebe i podindeks vještine. IPB je kompozitna korpa bazirana na tri podkorpe: podkorpa fiksne telefonije, podkorpa mobilne telefonije i podkorpa fiksnog širokopojasnog pristupa.

Ovdje možete preuzeti "Measuring the Information Society Report 2017 Volume 1"

Ovdje možete preuzeti "Measuring the Information Society Report 2017 Volume 2. ICT country profiles"

 

III  WEF „The Global Information Technology Report”

Svjetski ekonomski forum (WEF) jednom godišnje objavljuje informacioni tehnološki izvještaj pod nazivom „The Global Information Technology Report”. Ovaj izvještaj je baziran na najnovijim rezultatima NRI indeksa (Networked Readiness Index) i nudi pregled o trenutnom stanju ICT spremnosti država u svijetu. Izvještaj uključuje detaljne profile svake obuhvaćene države kao i podatke o vrijednostima i rangu za svaki od 54 indikatora koji su grupisani u četiri podindeksa: podindeks životne sredine, podindeks spremnosti, podindeks upotrebe i podindeks uticaja.

Ovdje možete preuzeti "The Global Information Technology Report 2016"

 

IV  "Budućnost izgrađena na širokopojasnim komunikacijama

Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU ) i UNESKO-a su objavili publikaciju „Budućnost izgrađena na širokopojasnim komunikacijama“, čiji su autori članovi Komisije za širokopojasni pristup i digitalni razvoj ITU-a.

Republička agencija za elektronske komunikacije Republike Srbije (RATEL) je, uz saglasnost Međunarodne unije za telekomunikacije, prevela ovu publikaciju. RATEL je ovu publikaciju stavila na raspolaganje Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost.

Tekst publikacije „Budućnost izgrađena na širokopojasnim komunikacijama“ možete preuzeti ovdje.